Absurd advies voor dialoog met terroristen

Een absurd advies van een commisie van het Lagerhuis aan de regering om in dialoog te gaan met de terroristen van Hamas, Hezbollah en de Moslimbroederschap. Hamas en Hezbollah zijn verantwoordelijk voor geweld tegen Israël en de chaos in Gaza en Libanon en de Moslimbroederschap is verboden in Egypte.

De Britse regering dient rechtstreeks te praten met drie van de prominentste radicale islamitische groeperingen in het Midden-Oosten, te weten Hamas, Hezbollah en de Moslimbroederschap. De commissie buitenlandse zaken van het Britse Lagerhuis heeft dit maandag aanbevolen.

Er moet met gematigde elementen binnen de drie groeperingen een dialoog worden opgezet, omdat hun invloed niet langer kan worden genegeerd, meent de commissie. Ook moet het gesprek met Syrië en Iran worden voortgezet. “De Moslimbroederschap is sterk in Egypte, en Hamas en Hezbollah kunnen niet worden genegeerd”, aldus het rapport.

De commissie is kritisch over de Britse rol in de internationale boycot van Hamas, die volgens haar heeft bijgedragen aan de ineenstorting van de regering van nationale eenheid in de Palestijnse gebieden. Het Britse beleid dient er nu op gericht te zijn Hamas terug te brengen in een coalitie met Fatah en over te halen tot het afzweren van geweld, adviseren de commissieleden.

De commissie dringt er bij voormalig premier Tony Blair, de nieuwe gezant van het Kwartet van Bemiddelaars, op aan rechtstreeks met Hamas te onderhandelen. Ook met betrekking tot de Libanese Hezbollah en de Moslimbroederschap wordt direct contact aanbevolen. De rol van Hezbollah in Libanon wordt als kwaadaardig bestempeld en de agenda van de Broederschap zou onzeker zijn, maar de macht en de invloed van beide groeperingen maakt het noodzakelijk met hen te onderhandelen, aldus de commissie.

Met Syrië en Iran dient in regionale onderhandelingen een oprechte dialoog te worden nagestreefd. De regering in Damascus, die lange tijd werd beschuldigd van het destabiliseren van Libanon, ‘is wellicht geleidelijk ten goede aan het veranderen’, zegt de commissie.

De Verenigde Staten en de Europese Unie beschouwen Hamas als een terroristische organisatie en beide weigeren rechtstreeks contact met de groepering. De VS noemen ook Hezbollah een terroristische organisaties. De EU hebben Hezbollah niet op de lijst van terroristische organisaties staan, maar veel EU-lidstaten, zoals Groot-Brittannië, beschouwen de gewapende vleugel van Hezbollah als illegaal.

De VS vermijden contact met de Moslimbroederschap, die sinds 1954 in Egypte officieel verboden is. Het is evenwel de belangrijkste oppositiebeweging in het land.

De Lagerhuiscommissie heeft ook kritiek op het Amerikaanse buitenlandse beleid. De commissie plaatst vraagtekens bij de door de VS gesteunde ‘routekaart’ naar vrede voor het Midden-Oosten, die volgens haar irrelevant is geworden. Er wordt betwijfeld of de Amerikaanse agressieve aanpak in Irak vrucht zal dragen. En er wordt geconstateerd dat de Oorlog tegen het Terrorisme, die door de Amerikanen is begonnen, in het Midden-Oosten voornamelijk tot wrok tegen het Westen heeft geleid.

Bron: Trouw

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: