Herrie in Egypte om bekeerling en besnijdenis

Mensenrechten en de islam gaan niet samen blijkt maar weer in Egypte.

Bekeerling
De 24-jarige ex-moslim Mohammed Ahmed Hegazy bekeerde zich tot het christendom en zit sindsdien ondergedoken vanwege doodsbedreigingen. Zijn afstand van Mohammed als profeet moet dan ook in mijn paspoort worden aangepast, dacht hij. Bij Religie: moet nu Christen staan in plaats van Moslim. Dat hoopt hij althans, want het is in Egypte dan wel niet verboden om de islam de rug toe te keren, maar dit in je paspoort wijzigen is niet mogelijk.

Normaal houden moslims die overstappen naar de Koptisch-Orthodoxe Kerk hun overstap verborgen uit angst voor foltering en verplichte terugkeer naar de islam. Maar de verstandige en dappere Mohammed Ahmed Hegazy spande een zaak aan om zich ook wettelijk christen te kunnen noemen. Reden is de zwangerschap van zijn vrouw – een kind neemt het religie van de vader – die zich bekeerde tot het christendom toen ze zestien was.

In Egypte bekeren duizenden moslims zich jaarlijks tot het christendom. Een riskante keus. Afgelopen maand mishandelde de Egyptische politie Shaymaa Muhammad al-Sayed vanwege haar bekering. Ze leverde haar over aan haar ouders die haar nogmaals mishandelde en sindsdien thuis opgesloten houden. In april kwam Bahaa el-Akkad vrij na twee jaar gevangenschap puur vanwege zijn overstap naar het christendom.

Besnijdenis
Een twaalf jarig meisje sterft aan een overdosis verdovingsmiddelen tijdens haar besnijdenis. Uit onderzoek blijkt dat 97 procent van de Egyptische vrouwen besneden is. De drie procent die geen genitale verminking heeft ondergaan is getrouwd met de religieuze leiders in Egypte!

In Egypte is ophef ontstaan over de dood van een 12-jarig meisje dat stierf toen een arts in een illegale kliniek een besnijdenis bij haar uitvoerde.

Het meisje, Badour Shaker, overleed eerder deze maand in Maghagh in het zuiden van Egypte. Haar moeder betaalde een vrouwelijke arts naar eigen zeggen omgerekend zo’n 6,50 euro voor de ingreep. De arts zou haar zo’n tweeduizend euro hebben geboden om geen rechtszaak aan te spannen, maar dat weigerde ze. Forensisch onderzoek wees uit dat het meisje is overleden aan een overdosis verdovingsmiddelen.

De zaak heeft veel verontwaardiging gewekt en wordt breed uitgemeten in de Egyptische pers. Het meisje zou op de dag van de operatie nog snoepjes hebben uitgedeeld op school om te vieren dat ze zulke goede cijfers had gehaald, meldden de kranten.

Het ministerie van gezondheid liet donderdag een decreet uitgaan waarin artsen, verpleegkundigen, of ieder ander wordt verboden te snijden in ‘enig natuurlijk onderdeel van het vrouwelijk voortplantingssysteem’ of daar veranderingen in aan te brengen. Overtredingen worden bestraft, aldus het ministerie, al maakte het niet bekend wat de precieze sancties zouden zijn.

Bij genitale verminking of vrouwenbesnijdenis worden de clitoris en schaamlippen van een meisje weggesneden. De ingreep moet de seksuele verlangens van het meisje onderdrukken en voorkomen dat ze haar eerbaarheid verliest. De praktijk wordt beoefend door zowel moslims als christenen, is wijdverbreid in het gebied rond de Nijlvallei en delen van Afrika bezuiden de Sahara, Oman en Jemen.

In de jaren vijftig was vrouwenbesnijdenis verboden in Egypte. Dat weerhield barbiers, vroedvrouwen en amateurs er niet van de ingreep toch illegaal uit te voeren. Om een einde te maken aan die praktijken, besloot de regering het verbod deels terug te draaien en de operatie toe te staan, op voorwaarde dat gediplomeerde medici die in ziekenhuizen en klinieken verrichtten.

Uit een onderzoek uit 2003 van Unicef, het kinderfonds van de Verenigde Naties, bleek dat 97 procent van de getrouwde vrouwen in Egypte genitale verminking heeft ondergaan. De Egyptische regering zegt dat die cijfers niet kloppen. Een recent onderzoek door het ministerie van gezondheid wees uit dat 50,3 procent van de meisjes tussen de 10 en 18 jaar besneden is.

Mogelijk heeft de dood van Shaker tot gevolg dat het volledige verbod opnieuw wordt ingesteld. Gezien de boze reacties lijkt de politiek er klaar voor. De first lady van Egypte, Suzanne Mubarak, vroeg onlangs de aanwezigen op een conferentie over kindermishandeling een minuut stilte in acht te nemen voor het meisje. Zij is het slachtoffer geworden van ‘de afschuwelijkste daad tegen vrouwen’, zei Mubarak. “De dood van Badour is het begin van het einde van vrouwenbesnijdenis in Egypte.”

Religieuze leiders haastten zich om te benadrukken dat vrouwenbesnijdenis volgens de islam niet is toegestaan. “Het is verboden, verboden, verboden”, zei grootmoefti Ali Gomaa zaterdag op de tv.

Ouders die hun dochters laten besnijden denken dat ze hun daarmee een dienst bewijzen en hun reinheid en maagdelijkheid helpen te beschermen. Tegenstanders waarschuwen dat meisjes dood kunnen bloeden, last kunnen krijgen van chronische urineweginfecties en later bij de bevalling meer kans lopen op complicaties, vooral bij illegale operaties door amateurs, die vaak zonder verdoving worden uitgevoerd.

Volgens de krant Al-Masry Al-Youm heeft de arts die Shaker opereerde ontkend dat sprake is van nalatigheid. Het meisje zou er al voor de ingreep slecht aan toe zijn geweest, en ze is onmiddellijk naar een regulier ziekenhuis gebracht toen het misging. Daar overleed ze.

Bron: Trouw

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: