Opneuker Ahmadinejad slaat weer toe

Schurkenleider Ahmadinejad probeert het Iraanse anti-Amerika gevoel in Azie te verkondigen door te stellen dat de mogelijke komst van een Amerikaans raketschild een bedreiging vormt voor heel Azië. Dit deed hij tijdens een ontmoeting van de Shanghai Cooperation Organisation (SCO). Een anti–westerse club met landen als Rusland, China, Kirgizië, Tadzjikistan, Oezbekistan en Kazachstan.

Het plan van de Verenigde Staten om in Centraal–Europa een raketschild te bouwen, vormt een bedreiging voor heel Azië. Dat heeft de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad donderdag gezegd tijdens een topontmoeting in Kirgizië met regionale leiders.

Het Amerikaanse raketschild is volgens Washington vooral bedoeld tegen eventuele raketten vanuit ’schurkenstaten’ als Iran en Noord–Korea. Volgens Ahmadinejad vormt het schild niet alleen een bedreiging voor Iran, maar voor alle landen die deelnemen aan de Shanghai Cooperation Organisation (SCO).

Tot de SCO behoren Rusland, China en de Centraal–Aziatische staten Kirgizië, Tadzjikistan, Oezbekistan en Kazachstan. Iran was bij de conferentie aanwezig als waarnemer.

Ook Rusland is fel gekant tegen het raketschild. De Russische president Poetin noemde tijdens de conferentie de samenwerking op het gebied van veiligheid en het gebied van veiligheid en bestrijding van terrorisme het belangrijkste doel van de SCO–top.

Poetin zei dat de zes jaar geleden opgerichte SCO steeds verder uitgroeit tot een samenwerkingsverband op het gebied van veiligheid en stabiliteit in de regio. „Wij zijn overtuigd dat elke poging om globale en regionale problemen alleen op te lossen zinloos is”, aldus Poetin met een duidelijke verwijzing naar de VS.

Veel waarnemers zien de SCO als een anti–westerse club die gekant is tegen pogingen van de VS om hun invloed in de regio te vergroten. In Centraal–Azië bevinden zich grote olie– en gasvoorraden.

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: