Sjiitische gouverneur opgeblazen door sjiieten

Ruzie binnen de vredelievende sjiitische gemeenschap heeft Ali al-Hassani het leven gekost. De gouverneur van al-Muthanna is gedood door een bermbom van het Mahdi-leger. Deze opstandelingen waren tot voor kort loyaal aan de radicale sjiitische sjeik Muqtada al-Sadr maar zijn recent voor zichzelf begonnen.

Negen dagen eerder werd ook al een sjiitische gourverneur gedood. Gouverneur Khalil Jalil Hamza en politichef Khaled Hassan kwamen net terug van een begrafenis van een lokale leider toen een bermbom langs de weg ontplofte.

De gouverneur van de Zuid-Iraakse provincie al-Muthanna is maandag door een aanslag met een krachtige bermbom om het leven gekomen. Ook een van zijn lijfwachten werd gedood; twee anderen raakten gewond. Dat hebben functionarissen in al-Muthanna laten weten.

Auto al-Hassani
Brandweer blust het wrak na de bomaanslag in de Shiitische stad Sadr City

Gouverneur Ali al-Hassani was op weg van Rumaitha naar Samawa, toen zijn konvooi van negen auto’s werd aangevallen. Hassani is de tweede sjiitische gouverneur die deze maand door geweld om het leven is gekomen. Beide bestuurders zijn mogelijk het slachtoffer van interne conflicten binnen de sjiitische gemeenschap.Hassani was lid van de Opperste Islamitische Iraakse Raad (SIIC), de grootste sjiitische partij van het land. De SIIC leeft al lang in bittere onmin met de beweging van de jonge sjiitische geestelijke Muqtada al-Sadr.

Vorige maand kwam gouverneur Khalil Jalil Hamza van de belendende provincie al-Qadisiya bij een aanslag om. Daarbij sneuvelde ook de provinciale politiechef. Hamza was ook lid van de SIIC.

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: