Saoedi-Arabië laat Egyptische christen gaan

Ontslagen worden omdat je christen bent. In Saoedi-Arabië overkwam het de Egyptenaar, Mamduh Fahmy. Collega’s zette hem onder druk gezet, de religieuze politie kwam op bezoek, hij werd aangeklaagd en verloor zijn paspoort.

Vervelender was dat hij het land niet uit mocht. Vreemd voor een land waar andere religies verboden zijn. Zeker als je nagaat dat 4,5 procent van de inwoners christen is!

Christen ontvlucht Saudi-Arabië

Een Egyptische christen is er na twee jaar in geslaagd Saudi-Arabië te ontvluchten en terug te keren naar zijn geboorteland. Dat meldt het Duitse christelijke persbureau Idea.

De Egyptenaar, Mamduh Fahmy, kreeg in 2004 een baan als chirurg in een ziekenhuis in de Saudi-Arabische hoofdstad Riad. Vanwege zijn christen-zijn werd hij daar regelmatig door zijn collega’s onder druk gezet. Verschillende keren probeerde men hem over te halen de islamitische geloofsbelijdenis af te leggen en zich zo te bekeren tot de islam. Fahmy weigerde hier echter op in te gaan.

In 2005 deed de Saudische religieuze politie huiszoeking bij Fahmy. Hij werd vervolgens gearresteerd en ervan beschuldigd zich bezig te houden met zendingsactiviteiten. Ook zou hij verboden alcoholische dranken hebben geconsumeerd. Na vijf dagen werd hij vrijgelaten. Zijn paspoort moest hij echter inleveren en ook zijn baan raakte hij kwijt. Nu, na twee jaar, is het Fahmy na zware internationale druk op Saudi-Arabië gelukt het land te verlaten en terug te keren naar Egypte.

In het streng-islamitische Saudi-Arabië zijn andere religies verboden. Regelmatig worden buitenlandse christenen die als gastarbeider in het land werken, door de religieuze politie gearresteerd. De buitenlandse christenen vormen ongeveer 4,5 procent van de in totaal 22,5 miljoen inwoners van Saudi-Arabië.

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: